2014. június 22.

Meggyes rétes




Frissen szedett meggyből és saját készítésű leveles tésztából sütött rétes.


Hozzávalók két rúdhoz

A leveles tésztához
250 g finomliszt
250 g hideg vaj
1 teáskanál só 
125 ml jéghideg víz

A töltelékhez
1000 g magozott meggy
4-5 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor
100 ml víz

A tetejére
tojás
porcukor

A töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk és forrástól számított 8-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk.
A vízben feloldjuk a pudingport, a meggyhez öntjük és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A tésztát a Gyors leveles tészta című bejegyzésben leírtak szerint elkészítjük. Aki nem szeretne ezzel bajlódni, természetesen készen kapható mirelit leveles tésztát is használhat.
Bármelyikkel készítjük, első lépésben kettévesszük és lisztezett munkafelületen két vékony téglalapot nyújtunk belőle.
Közepükre halmozzuk a meggytölteléket, felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket.
Tetejüket keresztben, éles késsel 2-3 centiméterenként bevagdossuk, megkenjük felvert tojással és 180 fokos sütőben megsütjük.
Ha langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral és a bevágások mentén szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: